Det händer inte mig – del 1

det-hander-inte-mig

Boken ’‘Det händer inte mig’’ skriven av Miriam Sennehed stärker vikten av tidig upptäckt och tidiga insatser när det gäller missbruk. Vi behöver våga gripa in och hjälpa den som är i kris och att samhället i stort behöver bli bättre på att sammarbeta, jag tänker då på hela kedjan ifrån föräldrar, skola, sjukhus och behandlingshem.
Boken handlar om två̊ femtonåriga tjejer, Anna och Lisa som gör vad många andra ungdomar i dagens samhälle gör, festar väldigt mycket. Efter en tid prövar tjejerna på̊ att använda droger och blir allt mer involverade i det. De använder droger oftare och oftare även i deras ensamhet, trots detta påstår de att de inte är beroende och att de kan sluta när de vill. Men stämmer verkligen det? Under bokens gång får man veta hur tjejerna hanterar beroendet och vilka konsekvenser deras handlingar ger.

Anna som är huvudperson är i början av boken som vilken femtonåring som helst kan vara, hon festar, dricker och röker, har en familj som hon ofta kan tycka är jobbig men ändå̊ älskar och är tjejen som får höga betyg i skolan. Hon är inte speciellt ansvarig men har ändå̊ en gräns för vad hon gör och inte gör, droger har hon tackar nej till flera gånger då hon blivit erbjuden. Men när hennes bästa vän Lisa plötsligt börjar använda droger blir det mer accepterat för Anna och även en aning spännande så även hon börjar. Drogerna förändrar Anna, relationen till hennes familj ändras, hennes mamma som hon en gång kunde prata med om mycket pratar hon knappt med längre. Hon orkar inte längre ta itu med problem utan flyr istället ifrån dom och inte nog med det så hänger hon inte längre med i skolan och betygen sänks. Markus som är en av Annas närmaste vänner kämpar med att Anna tar droger,samtidigt som han har starka känslor för henne. Markus bror dog efter år av missbruk och kriminalitet som livsstil.  Han märker hur hon förändras och försöker få henne att sluta vilket gör att de tjafsar en hel del.

Leave a Reply