Rösten en stor betydelse för hur vi tolkar det vi ser på bild

rösten
När vi tittar på en film, ett TV- program eller något annat visuellt medium, har rösten en stor betydelse för hur vi tolkar det vi ser på bild. Ljudet och röstens påverkan fungerar som en förstärkare till det visuella intrycket. Vilken musik som används kan helt avgöra känslan i en film om den ska uppfattas som romantisk, spännande eller psykologiskt obehaglig. I vissa filmer spelar ljudet extra stor roll som exempelvis i skräckfilmer, där mycket av upplevelsen bygger på musikval och ljud. Många människor känner obehag när de senare hör musik eller ljud som de förknippar med en skräckfilmsupplevelse.

Kända exempel är ljudmiljön från filmen Hajen eller den från duschscenen i filmen Psycho. Detta gäller även röster i film, både hur rösten är beskaffad samt hur och i vilken ton något framställs. Dessa faktorer påverkar stämningen i en film och hur vi som åskådare uppfattar budskapet. Rösten är en av de första saker man tänker på när man hör någon nämna vissa personers namn. Vem minns inte Elvis Presleys sammetslena stämma eller Marilyn Monroes sensuella röst? Mer samtida personer med karaktäristiska röster är Chris Rock och Whoopi Goldberg, vilkas röster direkt kan tala om för åskådaren hur filmen kommer att gestalta sig.

Röstens betoning är olika i olika länder och en fransk, spansk eller tysk skådespelare som talar engelska med brytning har en helt annan framtoning än en som har engelska som modersmål. Arnold Schwarzenegger är kanske mer känd för sin röst och sitt karaktäristiska engelska uttal än sina skådespelarinsatser. Olika språkliga brytningar uppfattas ofta på olika sätt och skapar olika stämning. Det är stor skillnad på hur vi uppfattar Arnold Schwarzenegger och Jean Renos franska accent eller Penelope Cruz spanska. Det finns också röster som används i samband med fiktiva figurer som sätter stora spår på hur vi uppfattar och kommer ihåg figuren i fråga. Debra Wingers rösttolkning gjorde en stor skillnad i hur populär figuren ET blev. En annan röst hade kunnat göra honom till en söt filmkaraktär bland andra, men den karaktäristiska rösten skapade en legendarisk figur när han uttalar det historiska citatet ”ET phone home”.

Leave a Reply